Ιστορία

Πάνω σειρά από αριστερά:

Βαβλάς Χαράλαμπος, Φράγκος Παντελής, Πονήρης Σταύρος, Κουλλιάς Δημήτρης, Τηλιακός Γιαννης

Κρητικός Φιλιππος –Δαβίδ Νεσκες

Καθιστοί από αριστερά :

Ρείσης Νικόλας, Βυθούλκας Παναγιώτης, Μαραγκός Εμμανουήλ, Σάζαλης Νικόλας, Μαύρος Γιάννης.

 

«ΑΟΚ Καλυμνιακός»

Ένα όνομα, μια ιστορία!

Ο ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΟΣ είναι η ιστορική συνέχεια των 3 πρώτων ποδοσφαιρικών ομάδων της Καλυμνου (ΚΑΖΩΝΗΣ –ΑΕΚ-ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ) μετά τον Β` Παγκόσμιο πόλεμο, και του μεγάλου ποδοσφαιρικού κενού που υπήρξε τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, αφού δεν υπήρχε καμία ποδοσφαιρική ομάδα στο νησί.

Ο ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΟΣ δημιουργήθηκε ως ποδοσφαιρικό σωματείο το 1970, από τους ΛΟΥΚΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ, ΚΑΒΟΥΡΜΑ ΝΙΚΟΛΑ και ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΗΛΙΑ, αν και η αρχική σύλληψη της ιδέας ήταν στα τέλη του 1960. Έμβλημα του συλλόγου η λύρα του Απόλλωνα, του μυθικού Θεού της Μουσικής, ενώ ως χρώματα επιλέχθηκαν τα γαλανόλευκα, λόγω της σχέσης των Καλυμνίων με την θάλασσα από αρχαιοτάτων χρόνων. Στο πρώτο ΔΣ του Καλυμνιακου, πρόεδρος ήταν ο ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ, ενώ τον διαδέχθηκαν στην συνέχεια  οι: ΑΛΑΧΟΥΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,ΜΟΡΦΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ(τραπεζικος υπάλληλος) ,ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ (δ/ντης της ΔΕΗ), ενώ από το «τιμόνι» της ομάδας πέρασαν με μεγάλη επιτυχία και για αρκετά χρόνια οι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ και ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ.

Η ομάδα του Καλυμνιακού, αφού αρχικά ανδρώθηκε στα ξερά τότε γήπεδα της Β` Κατηγορίας Δωδεκανήσου, το 1976 ανέβηκε στο «ρετιρέ» του ποδοσφαίρου του νομού μας, στην Α’ Κατηγορία, γνωρίζοντας από τότε και μέχρι σήμερα, μεγάλες επιτυχίες .

Πολλοί είναι οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές του Καλυμνιακού στα πρώτα του βήματα, όπως οι :

Βαβλάς Χαράλαμπος, Φράγκος Παντελής, Πονήρης Σταύρος, Κουλλιάς Δημήτρης, Τηλιακός Αντώνης & Γιάννης, Κρητικός Φιλιππος , Ρείσης Νικόλας, Βυθούλκας Παναγιώτης, Μαραγκός Εμμανουήλ, Σάζαλης Νικόλας, Μαύρος Γιάννης, Κοντός Παντελής, Καρδουλιας Δημήτρης, Γλυνατσης Γιώργος, Γαλουζης Γιαννης,Κατσοτουρχης Γιώργος, Ιερομόναχος Γιαννης, Βαγγέλης Μακρυλλος,  κ.α.

Δεν άργησε πολύ η ομάδα των «σφουγγαράδων» να αρχίσει να γράφει το όνομα της, στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του Δωδεκανησιακού ποδοσφαίρου, με πρώτη επιτυχία την άνοδο στην Δ` Εθνική Κατηγορία Ελλάδας, την περίοδο 1985-86, μετά την στέψη της ως πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου, με τον Γλυκοκαλαμο Μιχάλη (Τεχνικός σύμβουλος Χαράλαμπος Βαβλας) στο τιμόνι της ομάδας και στην θέση του Προέδρου τον Αλέξανδρο (Αλέκο) Σιδερή.

Ήταν η πρώτη από τις 4 φορές συνολικά, που ο Καλυμνιακός αγωνίστηκε σε Εθνικό επίπεδο, (89-90,92-93,2004-5) αντιμέτωπος με μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της εποχής, γράφοντας την δική του ιστορία στον χώρο του ποδοσφαίρου, τόσο Δωδεκανησιακό όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, ο ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΟΣ συμμετέχει ενεργά σε όλα τα πρωταθλήματα, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο αρκετές φορές και αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες του Αιγαίου και … όχι μόνο.

(Πληροφορίες & φώτο :Χαράλαμπος Βαβλας Σταμάτης, Τσουλφας-Αλεκος Σιδερης)

Δημοσιογραφική επιμέλεια Νικόλας Μακαρούνας

Φωτογραφικό υλικό

Φωτογραφικό αρχείο -Μιχάλης Ανθούλης
Επιμέλεια φωτογραφιών -Θεμελίνα Μουσσά